Kjeåsen

Tro det eller ej, men bare 10-15 minutter kjøring fra Eidfjord Gjestgiveri
finner du Kjeåsen, som er den såkalte fjellgården.
Dette flotte og unikke utkikkspunktet ligger 600 meter over Simdalsfjorden
og gir deg den vakreste utsikten over Simdalsfjorden og Eidfjorden.

Fjellgården består av få hus, og noen av grunnene er private
og er ikke offentlig tilgjengelige.
Du kan også kjøre helt opp i fjellet og parkere like utenfor gården.
Men du må være oppmerksom på at veien i
tunnellen oppover fjellet tilbyr bare ett spor.
Derfor er oppkjørslen og nedkjørslen delt slik
at hver halve time du bare må kjøre opp ,
og hver halve time må du bare kjøre ned. Det er viktig å vite dette.

Det var ikke før 1970 tallet at veien opp i fjellet ble bygget.
Veien ble bare bygget på grunn av kraftverket i Simdalen.
Før dette måtte folkene ta en utfordrende og farlig vei oppover fjellet.

For de som finner utfordringen interessant,
eksisterer denne ruten fremdeles i dag
og fungerer som en tur som tar ca. 2 timer.

Du må ikke snyte deg selv for en tur til
Kjeåsen med den vakre utsikten.
Selv om det virker umulig for alle å bo her, er stedet fortsatt i full drift.

Vøringsfossen

Den vakre fossen oppe i Eidfjords fjell er en av grunnene til at Eidfjord Gjestgiveri ble bygget. Siden 1800-tallet har Vøringsfossen vært en av de mest populære severdighetene i Norge, og fossen er også en av de vakreste og mest spektakulære i landet. Vannet kommer fra det imponerende Hardangervidda-platået.

I deres tid var det ingen veier som så opp til fossen, men stier du først tok til fots og senere i hestevogn.

I dag kan du kjøre helt opp til fossen og nyte de vakre, skreddersydde utsiktspunktene. Stasjonen tar 15 minutter fra gjestgiveriet, hvor du kan se hele 180 meter høye fossen.

Du kan også velge å vandre til foten av fossen og se alt fra under. Turen tar ca. 2 timer totalt (pluss tiden du bruker på fossen) og ruten er veldig markert og kan tas ed eller uten guide. Det meste av turen foregår i steiner og på store, løse stiener, så vær sikker på å ha ekte skotøy.

Du kan se fossen fra den lille trebroen eller vandre enda lenger til fossen. Vær oppmerksom på at det kan være vanskelig å bevege seg rundt i steinene nær fossen. Hvis du vil komme nær fossen, bør du huske regntøy.

En vakker kveldstur

Etter en begivenhetsrik dag i Eidfjord, kan du nyte en liten kveldstur i nærheten av Gjestgiveriet. Vi anbefaler at du går langs klippene på gamlevegen, og den lange tunnelen du passerer når du skal til Øvre Eidfjord. Langs vannet er det en gangsti, og denne stien fører til de første tunnelene som er bygget i Eidfjord. Tunnelene er skåret for hånd, og det er et imponerende og vakkert stykke arbeid.

Du bestemmer selv hvor langt du vil gå, og snur deg bere når du vil tilbake. Tunnelene er veldig mørke, og selv om det er lamper inne, kan det være en fordel å ta med lommelykt. I tilleggg er tunnelene veldig kule, så vi anbefaler en varm genser eller jakke avhengig av vær og årstid.

Turen er utrolig vakker rundt solnedgang og turen starter rett overfor Gjestgiveriet, på motsatt side av veien.

Trolltunga

Hvis du bor på Eidfjord Gjestgiveri i flere dager, kan du ta en dag til å ta en tur til Odda, som ligger ca. 1,5 tier med vil fra Eidfjord. Her kan du vandre til det vakre utsiktspunktet, Trolltunga. Trolltunga er en av Norges mest populære turistattraksjoner – og med god grunn.

Denne turen er fysisk tøff, men bare litt teknisk utfordrende. Du vil oppleve skog, bergarter og snø, og høyden er veldig opp og ned, noe som kan være tøft for kroppen enn hvis turen bare gikk opp og ned. Du når en maksimal høyde på 1200 meter over havet i de snødekte fjellene, mens Trolltunga er 1100 meter oppe.

Turen er mellom 23-27 km lang og tar 10-12 timer totalt (ute og hjemme) + hvor mye tid du bruker på Trolltunga. Derfor krever denne turen at du tar en hel dag ut av din tidsplan. Men det er alt verdt det.

Det er bare veldig liten del av sesongen som gjær at du kan vandre uten guide, men vi anbefaler faktisk en guidet tur uansett. Det viser seg at mange turister som tar denne turen uten guide, finner at de ikke finner Trolltunga-punktet først, fordi det er litt skjul, og markeringerne i dette området kan misforstås. Du får mange fantastiske historier om området, og du er garantert å bli sendt på den vakreste ruten. Du kan med fordel kontakte Trolltunga Active, som arrangerer flere typer turstier og turer ut til Trolltunga – du kan til og med holde deg oppe i fjellet og se solnedgangen og soloppgangen, som er et fantastisk syn. De dyktige og godt trente guider sørger for at du kommer frem og tilbake trygt, tempoet justeres til gruppen, og du får en tur fylt med høy ånder og god energi gjennom hele.

En guidet tur med Trolltunga Active koster 1150, – pr. person, og prisen inkluderer en stor del av utstyret for turen selv. Imidlertid må du ta med eget klær for alt vær, da værforholdene kan endres drastisk i løpet av minutter. Så du kan lett oppleve sol og varme samt snestorm på samme tur. I tillegg må du ta med fotturer (denne turen kan IKKE utføres i Nike Free), solkrem, solbriller, votter, lue, førstehjælpsudstyr, en god del mat for den lange turen, 2 liter vann per. person (det er imidlertid mulig å fylle flasken i det rene og velsmakende vannet i fjellene underveis) og selvfølgelig et kamera.

Som nevnt ovenfor er Trolltunga en av de mest populære turistattraksjonene i Norge. Derfor bør du vurdere når året du vil ta turen. Hvis du vandrer om sommeren fra juni til august, kan du lett opleve en kø på opptil 3 timer, slik at du kan få bildet ditt på trolltungens spiss. Vurder å ta turen i mai, der det fortsatt er sjanse for godt fjærvær. Denne tiden av året tilbyr ikke nesten like mange turister, og oftest er det ingen trengsel på Trolltunga.

Du kan parkere rett opp ved starten av turen – rett ved siden av Trolltunga Actives blå butikk. Vær oppmerksom på at det koster 500 kroner å parkere her. Du kan også parkere på slutten av den første klatringen på turen – her må du gå gjennom en messe hvor du betaler for å reise deg opp.

Når du har kontroll over det hele, er det bare å si veldig god tur. Det blir en tøff, men vakker glede.

Hardangervidda

Nær Eidfjord Gjestgiveri finner du Hardangervidda. Vidda er det største høy fjellområdet i Europa med et areal på mer enn 8000 km². I 1981 ble et område på 3422 km² beskyttet som Hardangervidda National Park.

Hvis du går på tur, ikke gå glip av Hardangervidda. Du vil finne et helt unikt naturområde med et utrolig antall forskjellige planter og dyr, for eksempel. Europas største stamme av reinsdyr, fjellrev, sjøfugler og mange vakre fuglearter. Hardangervidda er også kjent for sine elver, fosser og innsjøer, der det er gode muligheter for å fange fjellørret.

Det er få veier, men mange merkete turstier og DNT har også bygget turisthytter i området, og har også laget et omfattende rutenettverk som bringer deg fra hytte til hytte i et av Europas største naturområder. Det er veldig populært å gå mellom hyttene, og noen hytter har service mens andre ikke gjør det.